چاپ

کاربرد و انواع کاغذ (پارت 2)

انواع کاغذ چاپ

در پارت اول این مقاله به معرفی کاغذ و انواع کاغذ های گلاسه و تحریر که دو نوع از پرکاربردترین کاغذها می باشند پرداختیم. در این مقاله پیرو مقاله  کاربرد و انواع کاغذ پارت اول  قصد داریم ویژگی های مختلف کاغذ را بیان نماییم و انواع دیگر کاغذ های کاربردی را معرفی و بررسی نماییم.

ویژگی‌های مختلف کاغذ

کاغذ ها ویژگی های گوناگونی دارند و از زوایای گوناگونی می توان این ویژگی ها را دسته بندی نمود. به طور کلی این ویژگی ها را می‌توان به ۴ دسته تقسیم نمود:

  1. ویژگی های فیزیکی
  2. ویژگی های مکانیکی
  3. ویژگی های شیمیایی
  4. ویژگی های نوری
ویژگی های فیزیکی

عمده ویژگی‌ فیزیکی کاغذ ها ضخامت آن ها می باشد که از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. ضخامت بیشتر کاغذ موجب بالا رفتن وزن و گرماژ آن شده و در اغلب موارد مقاومت کاغذ را افزایش می دهد. علاوه بر ضخامت و وزن کاغذ، بالک دانسیته (Bulk Density) دیگر ویژگی فیزیکی یک کاغذ می باشد.

ویژگی‌های مکانیکی

مقاومت کششی و مقاومت به پاره شدن از مهمترین ویژگی های مکانیکی کاغذ ها می باشد. کاغذ مرغوب نباید به راحتی پاره شود و لازم است در مقابل ترکیدن و تا خوردن نیز از مقاومت خوبی بهره مند باشد.

ویژگی‌های شیمیایی

مواد به کار رفته در ساخت کاغذ عوامل شیمیایی ای می باشند که جنس کاغذ را تغییر می دهند. از المانی به نام PH  برای بیان سیستم ساخت کاغذ و ضریب مرغوبیت آن استفاده می نمایند. دیگر عامل تاثیرگذار واکنش پذیری کاغذ با سایر مواد شیمیایی مرتبط به چاپ مانند رنگ های چاپی، مرکب چاپ و … می باشد.

ویژگی‌های نوری

ویژگــی های نوری در انواع کاغذ از تنـــوع بالایی برخوردار می باشــند. این ویژگـــی ها ذاتا بر کاربرد انواع کاغـــذ تاثیرگذار خواهنـــد بود. عمــــوم این ویژگی ها عبارتنــــد از:

  1. روشن بودن کاغذ
  2. مات بودن کاغذ
  3. سفیدی کاغذ
  4. زرد یا تیره بودن کاغذ
  5. درخشش کاغذ
  6. و …

کاغذ صنعتی

این کاغذ که از مقاومت بالایی برخوردار می باشد از سولفات خمیر پالپ تهیه می گردد. کاغذ صنعتی از تنوع گسترده ای برخوردار بوده و بسیار متنوع می باشد. استحکام بالای این کاغذ آن را گزینه مناسبی جهت استفاده در بسته بندی نموده است. در واقع از این کاغذ می توان کارتن، پاکت و سایر جعبه های بسته بندی با دوام را تولید نمود. گرماژ و وزن این کاغذ نیز از تنوع  بسیار بالایی برخوردار می باشد. در حقیقت با انواع این کاغذ می توان بیش از 100 نوع ترکیب کاغذ های چند لایه تولید نمود.

کاربرد کاغذ صنعتی

  1. کارخانجات تولید ورق کارتن
  2. تولیدکنندگان پاکت سیمان
  3. تولید ساک های کاغذی
  4. و …

کاغذ روزنامه

کاغذ روزنامه یکی از کاغذ های کم کیفیت می باشد که در صنعت چاپ و خصوصا چاپ روزنامه کاربرد بسیاری دارد. این کاغذ از خمیر مواد بازیافتی و تفاله های چوپ ساخته می شود. دلیل اصلی استفاده از این کاغذ در چاپ روزنامه ها کاربرد آن ها می باشد. در واقع روزنامه ها جهت بیان و تشریح اخبار روز چاپ می شوند و مانند کتاب یا مجلات دارای مطالب دائمی نمی باشند. از این رو اصولا آن ها را به مدت طولانی نگهداری نمی دارند. در ساخت کاغذ روزنامه از عملیات مکانیکی استفاده نمی کنند و لذا این کاغذ ترد و شکننده می باشد و در مقابل نور خورشید مقاومــت چندانـــی ندارد. عموما رنگ این کاغذ پس از گذشـــت زمان تغییر می کنــد و به زردی می گرایـــد. کاغذ روزنامـــه یک کاغذ به نسبـــت ارزان می باشد که مصارف و کاربرد آن واضح و مبرهن است.

اگرچه عموم کاغذ های روزنامه این چنین تولید می شوند اما کاغذ های روزنامه ای هم وجود دارند که از خمیر اولیه چوب تهیه می شوند این کاغذ ها گرماژِ بین 42 تا 48 گرم دارند و جهت چاپ عکس و مطالب مهمتر در روزنامه ها به کار برده می شوند. کاغذ روزنامه که به منظور چاپ روزنامه استفاده می گردد در دستگاه هایی با عرض حدودا ۱۵۷۵ تا ۱۷۶۰ میلی متر تولید می شوند و عموما در دستگاه چاپ افست یا لترپرس مورد استفاده قرار می گیرند.

کاربرد و ویژگی های کاغذ روزنامه
  1. چاپ روزنامه
  2. کارهای هنری سریع و موقتی
  3. طرح های خام و بزرگ
  4. طراحی موقت با مداد شمعی، گچی و یا ذغالی
  5. رنگ کاغذ روزنامه عموما فیلی می باشد.
  6. کشش سطحی و مقاومت مناسب در زمان چاپ
  7. عرض کاغذ روزنامه بین 70 تا 110 سانتی متر می باشد.
  8. گرماژ این کاغذ از 60 گرم تا 250 گرم می باشد

کاغذهای فانتزی

کاغذ فانتزی یا کاغذ هنری کاغذی می باشد که مربوط به دکوراسیون های هنری می شود. این کاغذ ها انواع زیادی دارند و کاربرد آن ها نیز بسیار متنوع می باشد. برخی از این کاغذ ها عبارتند از:

  • کاغذ گرانیتی
  • کاغذ های رگه دار
  • کاغذ خالدار
  • و ….

کاغذ های فوق الذکر و سایر انواع کاغذ های فانتزی در زمینه هایی که در ادامه مطرح می نماییم کاربرد دارند و روزانه مصرف می گردند. این کاغذ ها غالبا در کشورهای کره جنوبی، چین و ایتالیا ساخته می شوند و با توجه به کیفیتی که دارند قیمت گذاری می گردند. کاغذ های فانتزی و هنری به طور کلی در فرایند های زیر مورد استفاده قرار می گیرند:

  1. در چاپ برچسب های پوشاک
  2. در چاپ کارت تبریک
  3. کارت های بازرگانی
  4. جلد کتاب
  5. کاغذ کادو
  6. کادو مخصوص گل و هدیه
  7. صحافی
  8. کارت دعوت
  9. تقویم های دجه یک
  10. کتاب های درسی
  11. دفترچه بانک ها
  12. گواهی نامه
  13. لوازم آرایشی
  14. و …

كاغذ خود كپی

كاغذ خود کپی یا همان کاغذ های کاربن دار کاغذ هایی می باشند که با پوششی شيميايي كه شبيه به كاربن عمل مي نماید نسخه ای از دست نوشته را روی صفحه بعدی کپی می نمایند. با وجود این کاغذ ها دیگر نیازی به استفاده از کاربن در کپی برداری از نوشته وجود ندارد. کاغذ کاربن دار را در بانک ها، دفترچه های بیمه و در چاپ فاکتور کاربن دار به وفور مشاهده نموده اید. اين كاغذ به نام NCR نيز شهرت دارد و به طور کلی در گرماژهای بین 40 گرم تا 240 گرم تولید می شود.

كاغذ انجيلی

کاغذ انجیلی که برای چاپ کتاب های قطور و ارزشمند استفاده می شود کاغذی بسیار نازک می باشد. از این کاغذ در چاپ انجیل استفاده شده است و از آن پس این کاغذ به کاغذ انجیلی شهرت یافته است. نام دیگر این کاغذ، کاغذ هندی می باشد چرا که هندیان کسانی بودند که این کاغذ را اختراع نمودند. این کاغذ با کاهش قطر و وزن کتاب های طولانی کمک می کند استفاده از آن ها راحت تر گردد.

مقواي كارتی

مقوای کارتی نوعی مقوا در رنگ های متنوع و گوناگون می باشد. نوع مرغوب این مقوا جهت چاپ کارت ویزیت مناسب می باشد. همچنین از این مقواها جهت جداسازی مطالب در زونکن نیز استفاده می شود.

كاغذ پلاستيكي

کاغذ پلاستیکی کاغذی مرغوب می باشد که از ترکیبات پلاستیک ساخته شده است. این کاغذ به خوبی با چاپ افست جفت شده و چاپ افست روی آن از کیفیت مطلوبی برخوردار می باشد. مقاومت بالای این کاغذ آن را به کاغذی با کیفیت بدل نموده است به طوری که این کاغذ به راحتی پاره نمی شود. گرماژ کاغذ های پلاستیکی تولید شده در کارخانه عموما بین 250 تا 300 گرم می باشند. از این کاغذ همچنین می توان جهت چاپ برچسب نیز استفاده نمود.

كاغذ پشت چسبدار

اين نوع كاغذ که یک طرف آن چسب می باشد و طرف دیگر آن مناسب برای چاپ با دستگاه چاپ افست می باشد، به طور عمومی در ابعاد 70×50 سانتی متر تولید می شود. کاغذ پشت چسبدار غالبا به دو نوع مات و براق تقسیم می شود.

كاغذ كاهي یا کرافت

كاغذ کاهی از خمير چوب سولفاته تهیه می شود. این کاغذ قهوه ای رنگ بوده و از مقاومت نسبتا خوبی بهره مند است. از کاغذ های کاهی در اموری همچون چاپ پاکت کاغذی برای بسته بندی و … استفاده می شود.

كاغذ غير قابل نسخه برداري

بشر نیاز به کاغذی داشت که نتوان از روی آن کپی گرفت این کاغذ می توانست در حفظ اسناد و اسرار نظامی و حکومتی یاری رس صاحبان حکومت ها باشد. از این رو کاغذی ساخته شد که قابل کپی نمودن نبود و آن را کاغذ غیر قابل نسخه برداری نامیدند. این کاغذ تمام نور دستگاه را جذب می نماید و از آنجا که نوری از آن منعکس نمی شود لذا هیچ تصویری را چاپ نمی نماید. کاغذ های غیر قابل نسخه برداری عموما قرمز رنگ می باشند زیرا رنگ قرمز در جذب نور موفق تر از اغلب رنگ ها عمل می نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *