چاپ

کاربرد و انواع کاغذ (پارت 1)

کاغذ چاپ

کاغذ چیست؟

کاغذ وسیله ای می باشد که از خمیری مخصوص تهیه می شود و از آن جهت نوشتن استفاده می شود. در واقع یک کاغذ از به هم پیوستن نامنظم الیاف سلولزی به دست می آید. کاغذ ها انواع گوناگونی دارند و کاغذ چاپ بیش از سایر کاغذ ها کاربرد دارد. جنس کاغذ که یکی از ویژگی های مهم و برجسته آن می باشد به خمیر استفاده شده در ساخت آن وابسته می باشد. عموم خمیر های کاغذ عبارتند از:

  1. خمیر کتان
  2. خمیر پنبه
  3. خمیر کنف
  4. خمیر چوب
  5. خمیر ضایعات کشاورزی
  6. خمیر گیاهی (درخت بامبو)
  7. و …

ویژگی کاغذ

همانطور که در پاراگراف پیش مطرح گردید یکی از ویژگی های مهم کاغذها جنس آن ها می باشد. جنس کاغذ یکی از فاکتورهای مهم در کاربرد آن می باشد. علاوه بر جنس ویژگی های دیگری نیز وجود دارند که موجب تمایز کاغذ ها می شوند مهمترین این ویژگی ها عبارتند از:

  1. جنس کاغذ
  2. ابعاد کاغذ
  3. رنگ کاغذ
  4. گرماژ
  5. و …

انواع کاغذ

کاغــذ از انــــواع گوناگونـــی برخوردار می باشــد. بیـــش از چند هــــزار نوع کاغــــذ در ابعـــاد و گرمــاژها گوناگـــون وجـــــود دارد که هـــر یک کاربــری خود را دارا می باشد. امروزه شما تنها یک کاغذ ندارید که تمام مطالب چاپی و غیر چاپی خود را روی آن منتقل کنید. امروز هزاران نوع کاغذ دارید که هر یک برای کاری خاص و منحصر ساخته شده اند. در این بین کاغذ هایی وجود دارند که بسیار کاربردی تر و فراگیر تر می باشند. عموم این کاغذها را در زیر لیست می نماییم:

  1. کاغذ گلاسه
  2. کاغذ تحریر
  3. کاغذ کتان
  4. کاغذ روزنامه
  5. کاغذ بایپل
  6. مقوای جلد
  7. و …

کاغذ وسیله ای می باشد که سالهاست جهت ذخیره افکار و دانش بشر مورد استفاده بوده است. در واقع بهترین، ماندگارترین و قابل اعتمادتـــرین وسیله جهت ثبت وقایـــع و دانـــش بشـــر همین ابزار بوده اســـت. کاغذ ها امــــروزه کاربرد هـــــای زیادی نیز دارند اما مهمـــترین و کاربـردی ترین آن استفاده از این وسیله در صنعت چاپ و تبلیغات می باشد. در واقع بخش عمده ای از این دو صنعت وابسته به این ماده گرانمایه می باشد و بدون آن چرخ صنایع چاپ و تبلیغات توان حرکت نخواهد داشت.

اگرچه هزاران نوع کاغذ وجود دارد اما صنایع کاغذ سازی با توجه به مصارف کاغذ ها آن ها را به چهار دسته عمده تقسیم می نمایند که عبارتند از:

  1. کاغذ گرافیکی و چاپی
  2. مقواهای بسته بندی
  3. کاغذهای بهداشتی
  4. کاغذهای صنعتی

کاغذ تحریر

کاغذ تحریر یا کاغذ چاپ یکی از کاربردی ترین کاغذ های ساخته شده به دست بشر می باشد. این کاغذ که در اکثر امور چاپی دخالت دارد به دو صورت اندود شده و اندود نشده تولید می شود. کاغذ تحریری که در کشور استفاده می شود غالبا از نوع اندود نشده می باشد. این نوع کاغذ تحریر از نشت جوهر به طرف دیگر جلوگیری می کند و به راحتی و آسایش خاطر می توان از هر دو طرف کاغذ استفاده نمود. این کاغذ را جوامع بین المللی کاغذ تحریر و چاپ می نامند زیرا یکی از مناسب ترین کاغذها برای نوشتن و چاپ می باشد.
کاغذ تحریر در دو سایز 70×100 و 60×90 تولید می شود که آن ها را کاغذ های B1 و A1  می نامند. همچنین این نوع کاغذ در گرماژ های متفاوتی از 50 گرم تا 120 گرم تولید می گردد.

کاربرد کاغذ تحریر

همانطور که از اسم این کاغذ مشخص است این کاغذ برای تحریر (نوشتن) و چاپ بسیار مناسب می باشد. از کاغذ چاپ و تحریر در موارد زیر می توان بهترین استفاده را نمود. اما یکی از پرکاربردترین موارد آن، استفاده از این کاغذ برای چاپ تراکت تبلیغاتی می باشد.

  1. در چاپ انواع مجلات و هفته نامه ها
  2. در چاپ کتاب
  3. در چاپ سررسید
  4. چاپ ابزار تبلیغاتی مانند تراکت، پوستر و …
  5. استفاده در  پرینتر ها
  6. و …

کاغذ گلاسه

کاغذ گلاسه کاغذی با کیفیت می باشد که در برخی امور چاپی به کار می رود این کاغذ از پوششی دو رو برخوردار بوده و دارای سطحی صاف، همـــوار و براق می باشـــد. کاغــذ گلاسه اصولا از کاغذ تحریر سنگین تر و ضخیم تر می باشد. به همین دلیل در کارهای چاپی با دوام تر به کار می رود. به طور نمونه کاغذ گلاسه 300 گرمی کاغذی مناسب برای چاپ کارت ویزیت می باشد در حالی که کاغذ تحریر به دلیل ضخامت کمی که دارد برای این کار مناسب نمی باشد.

از آنجا که این کاغذ چاپ دارای سطحی صاف و براق می باشد گزینه مناسبی برای چاپ و تکثیر تصاویر شده است. کیفیت کار چاپی در این کاغذ بسیار بالا بوده و استفاده از آن برای چاپ کاتالوگ تبلیغاتی و حتی استفاده از آن در بروشور نمایشگاهی بسیار رونق دارد. جنس این کاغذ کمک می کند جوهر به طور یکسان در سطح آن پخش شود. کاغذ گلاســـه مانند کاغـــذ تحــــریر در دو سایز B1 و A1 عرضــه می گردد و از گرماژهــای ۸۰ و۹۰ شروع می شود و تا گرماژ 350 تولید می گردد.

کاربرد کاغذ و مقوای گلاسه

کاغذ های گلاسه با گرماژ بالا را مقوای گلاسه می نامند و آن را از کاغذ گلاسه جدا می نمایند . اما ترکیب ساختاری کاغذ و مقوای گلاسه یکسان می باشد و تنها تفاوت در گرماژ آن ها می باشد. کاغذ گلاسه بسیار مناسب جهت چاپ مجلات و آگهی نامه های رنگی می باشد. از این کاغذ همچنین در چاپ انواع جلد مجلات استفاده می شود حتی مجلاتی که از کاغذ های دیگر در چاپ آن ها استفاده شده است جلد آن ها را روی کاغذ گلاســه چاپ می نماینـــد تا شکیل تر شـــده و جلـــوه بهتـــری داشته باشـــد. اما استفاده از مقوای گلاسه برای چاپ ساک دستی تبلیغاتی نیز کاربرد فروان دارد. این کاغذ به طور کلــی در مــوارد زیر نه تنهــــا کاربرد دارد بلـــکه مناسب ترین کاغذ موجود در این زمینه نیز می باشد:

  1. چاپ و تکثیر انواع مجلات
  2. چاپ انواع ماهنامه و هفته نامه
  3. آگهی نامه های تبلیغاتی
  4. چاپ کارت ویزیت
  5. چاپ پوستر
  6. چاپ کاتالوگ
  7. چاپ بروشور
  8. فوم برد و تخته شاسی
  9. و …

مانند کاغذ تحریر این کاغذ نیز اغلب از کشورهایی چون کره جنوبی، اندونزی و چین وارد کشور می شود و در عموم چاپخانه ها و انتشاراتی ها به کار برده می شود.

مقوای پشت طوسی

مقواهای پشت طوسی مقواهای یک رویی هستند که یک طرف آن سفید و پشت آن طوسی می باشد. این مقوا در سایزهای مختلفی تولید و عرضه می شود و گرماژ آن از 210 گرم به بالا می باشد. برخی مقواهای پشت طوسی دارای گرماژ 400 گرم نیز می باشند که سنگین ترین نوع این کاغذ ها می باشند. از این کاغذ در چاپ جعبه و بسته بندی و حتی چاپ اتیکت آویز استفاده می شود.

ویژگی ها

مقوای پشت طوسی دارای خصوصیات و ویژگی های زیر می باشد:

  1. سختی یا نرمی زیاد (با توجه به نوع آن)
  2. شفافیت و قابلیت چاپ بالا
  3. روی آن سفید می باشد.
  4. پشت آن طوسی و در برخی موارد سفید می باشد.
  5. به صورت رول یا ورق تولید می شود.
  6. و …

کاربرد مقوای پشت طوسی

این مقوا عمدتا در صنایع بسته بندی کاربرد دارد. از این مقوا جهت چاپ و تولید جعبه های بسته بندی استفاده می نمایند و آن ها را در موارد ذیل به کار می گیرند:

  1. صنایع صنعتی
  2. صنایع دارویی
  3. صنایع غذایی
  4. چاپ و انتشارات
  5. انواع بسته بندی در سایر صنایع
  6. و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *