طراحی

در طراحی کارت ویزیت به چه نکاتی توجه کنیم؟

طراحی و چاپ کارت ویزیت

در مقاله چاپ کارت ویزیت در کانون صبح آگهی به برخی از ویژگی های کارت ویزیت ایده آل اشاره نمودیم. در این مطلب پیرو و ادامه مقاله ذکر شــده قصد داریم کارت ویزیت را از ابعاد گوناگونــی مورد بررسی قرار دهیــم تا با رسیدن به یک جمع بندی جامع در انتخاب کارت ویزیت ایده آل مخاطبان خود را یاری داده باشیم. عموم مطالبی که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرند عبارتند از:

  1. محتوا در کارت ویزیت
  2. طراحی کارت ویزیت
  3. رنگ و فونت
  4. و …

محتوا در کارت ویزیت

محتوا در واقع مجموعه ای از اطلاعات و تصاویری می باشد که در طراحی کارت ویزیت لحاظ می شوند. برخی از این محتواها وجودشان در کارت الزامی و برخی دیگر اختیاری می باشد. به طور کلی یک کارت ویزیت ایده آل می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. لوگو و شعار
  2. نام و عنوان شغلی
  3. بیانگر هدف و نتیجه
  4. اطلاعات تماس و شبکه های اجتماعی
  5. دعوت به اقدام
  6. و …

لوگو و شعار تبلیغاتی

اگر لوگوی شخصی یا شرکتی خود را دارید حتما آن را در کارت خود درج نمایید. لوگو نشانگر حرفه ای بودن شما و کسب و کارتان می باشد. لوگو باعث می شود مخاطب شما را بهتر در ذهن بسپارد و هویت شما در ذهنش بهتر حک گردد. اگرچه نداشتن لوگو به طور کلی ایرادی ایجاد نمــی نماید اما داشتــن آن یا جایگزینـــی آن با یک شــعار تبلیغاتی هویت بهتری به کارت شما می بخشد. همه ما لوگو های زیادی را به خاطر سپرده ایم و با شعار تبلیغاتی برخی از سازمان ها و کمپانی های بزرگ تجاری برخورد داشته ایم. لوگو و شعار تبلیغاتی در واقع ماندگاری یک برند را در ذهن مخاطب تضمین می نمایند. در ادامه این مطلب برخی از شعارهای تبلیغاتی شرکت های گوناگون را به عنوان نمونه آورده ایم:

  1. نایک: فقط انجامش بده!
  2. مارک اند اسپنسر: حق همیشه و کاملاً با مشتری است.
  3. ریبوک: من همانی هستم که هستم.
  4. آی مکس: بزرگ فکر کن.
  5. صبح آگهی: تبلیغات، صبح تجارت است.
  6. آدیداس: غیر ممکن وجود نداره.
  7. دیزنی لند: شادترین نقطه ی روی زمین.
  8. آی بی ام: راه حلی برای سیاره هوشمند.
  9. فولکس واگن: کوچک فکر کنید.
  10. کی اف سی: غذای عالی.
  11. مک دونالد: من عاشقشم!
  12. سونی: باورش کن.
  13. پورشه: جایگزینی ندارد.
  14. و ….

نام و عنوان شغلی

مهمترین محتوایی که لازم است در کارت ویزیت شما قید شود بی شک نام و نشان شما می باشد. کارت ویزیت بی نام و نشان به مانند شخصی است که شناسنامه یا کارت ملی ندارد. نداشتن شناسنامه از نامشخص بودن هویت فرد خبر می دهد. شخصی که هویت مشخصی ندارد قابل اعتماد نمی باشد و رسما هیچ اعتباری ندارد. کارت ویزیتی که فاقد نام باشد نیز اینچنین است. این کارت اعتماد مخاطب را جلب نمی نماید و حتی حس ناخوشایندی به وی می دهد که ترجیح می دهد با صاحب کارت تماس نگیرد و کارت او را فاقد ارزش رسمی و اعتباری قلمداد کند. لذا از نوشتن نام خود در کارت ویزیت هرگز غافل نشوید. البته توجه داشته باشید قرار نیست روی کارت شجره نامه خود را بنویسید. تنها به نوشتن نام و نام خانوادگی خود آن هم به طور مختصر قناعت کنید.

عنوان شغلی

اصولا هدف اصلی چاپ هر کارت ویزیتی شناساندن و معرفی می باشد. اما افراد فاقد کسب و کار این کار را انجام نمی دهند. چرا؟ علت آن کاملا واضح می باشد. زیرا هدف هر کارت ویزیت نه تنها معرفی شخص که معرفی شغل وی نیز می باشد. زیرا ذکر شغل و سمت شغلی در کارت ویزیت مانند نام فرد الزامی می باشد. در واقع زمانی که مخاطب کارت شما را مشاهده می کند باید به اندازه کافی از شغل و نام و نشان شما اطلاعات به دست آورد. وجود این اطلاعات در کارت ویزیت اعتماد مخاطب را بالا می برد و رسمیت بیشتری به شما و شغلتان می بخشد.

در درج عناوین شغلی روی کارت اشتباه بسیار رایجی وجود دارد که اغلب اشخاص استفاده کننده متوجه آن نمی باشند. این افراد عموما از چند سمت شغلی بهره مند هستند و در چند زمینه در حال فعالیت می باشند. آن ها تمام عناوین شغلی خود را روی یک کارت ویزیت درج می نمایند و با این کار مخاطب را گیج و سردرگم می نمایند. در واقع این افراد بهتر است برای هر سمت شغلی خود یک کارت ویزیت جدا چاپ نمایند. بدین ترتیب رسمیت شغلی خود را برای هر مخاطب در هر فضایی که باشد با کارت متناسب با آن شخص و آن فضا بروز می دهند. به عنوان نمونه خانم ساعی که مدیریت بخش بازرگانی کانون آگهی و تبلیغات صبح آگهی را در اختیار دارند. می توانند در کارت ویزیت خود نام و نام خانوادگی و سمت شغلی خود را به صورت ذیل قید نمایند:

نگار ساعی (مدیر بازرگانی)

هدف و نتیجه

نکته ظریفی که در طراحی و چاپ کارت ویزیت به آن پرداخته می شود هدف و انتظاری است که از چاپ آن کارت می رود. به طور نمونه شما کارتی چاپ می نمایید تا جذب مشتری نمایید. در اینجا هدف شما جذب مشتری می باشد. اما آیا کارت ویزیت شما برای جذب مشتری طراحی شده است و مخاطب را به سمت شما و خدمات شما جذب می نماید؟ در واقع نتیجه محور بودن کارت ویزیت مهم ترین مورد در معرفی کسب و کار به مخاطب می باشد.

بهترین شیوه بیان حقیقت به طور شفاف می باشد. یعنی برای مخاطب خود به وضوح روشن کنید شغل و سمت شغلی شما و خدماتی که ارائه می دهید چیست. در این صورت مخاطب اگر به شما نیاز داشته باشد با فراق خیال مراجعه می نماید و در غیر اینصورت مراجعه او به شما نه سودی برای او دارد نه برای شما فایده ای در پی خواهد داشت. به طور نمونه خانم ساعی که مدیریت بخش بازرگانی کانون صبح آگهی را در اختیار دارند، می توانند با درج یک جمله کوتاه مانند جمله زیر هدفی به مخاطبین خود بدهند.

نگار ساعی (مدیر بازرگانی صبح اگهی)

“من به افراد و سازمان ها کمک می کنم تا شغل خود را توسعه دهند.”

در این جمله که ایشان روی کارت ویزیت خود درج نموده اند به تشویق مخطبان در جهت توسعه و گسترش فعالیت شغلی خود پرداخته اند. بدین ترتیب مخاطب می داند به چه شخصی با چه سمتی مراجعه می نماید، برای چه مراجعه می نماید و در واقع از او چه خواسته ای دارد. روشن و صریح بودن در بیان فعالیت و خدمات از اصولی ترین نکاتی است که در طراحی کارت ویزیت لازم است به آن توجه شود.

اطلاعات تماس

اطلاعات تماس جزء لاینفک کارت ویزیت می باشد. کارت ویزیت بدون اطلاعات تماس تقریبا بی معنی می باشد. زیرا هدف از چاپ و ارائه کارت ویزیت به دست آوردن مخاطبین و مراجعینی می باشد که قصد دارند در آینده به شما مراجعه نمایند. حال اگر نتوانند شما را پیدا نمایند چگونه به مشتریان شما تبدیل شوند. بنابراین اگر کارتی فاقد اطلاعات تماس چاپ نمایید این کار شما مثال آب در هاون کوبیدن است. در گذشته های دور کارت هــای ویزیت تنهـــا شامل آدرس فــــرد بودند بعد ها تلفـــن به آن افــزوده گردید. امـــروزه راه هـــای ارتباطــــی آنچنان زیاد شـــده اند که تصمیم گیری برای حذف برخی از آن ها از روی کارت ویزیت تا حدودی دشوار شده است. عموم راه های ارتباطی و اطلاعات تماسی که امروزه روی اغلب کارت ها به چشم می آیند عبارتند از:

  1. آدرس
  2. تلفن ثابت
  3. تلفن همراه (موبایل)
  4. ایمیل (جیمیل و …)
  5. تلگرام
  6. اینستاگرام
  7. فیسبوک
  8. توییتر
  9. و …

استفاده از تمام موارد بالا در کارت ویزیت موجب شلوغ شدن آن می گردد و این به هیچ عنوان کار عاقلانه ای نمی باشد. در این راستا بهتر است از سه یا چهار مورد آن ها که برای شما اهمیت بیشتری دارند استفاده نمایید. یا می توانید به فرم عمومی که شامل آدرس، تلفن ثابت، تلفن همراه و یکی از شبکه های اجتماعی می باشد، مراجعه نمایید.

کال تو اکشن

کال تو اکشن اصطلاحی لاتین می باشد که ترجمه آن دعوت به اقدام می باشد. بسیاری از کمپانی های بزرگ و قدرتمند از این ابزار و تکنیک برای اثرگذاری و ماندگاری بیشتر برند خود استفاده می نمایند. دعوت به اقدام  در واقع دعوت مخاطب به اقدامی می باشد که کمپانی خواستار آن است و مخاطب هم از آن سودی خواهد برد. مانند تشویق مخاطبین به ارسال کد های مخفی روی اجناس جهت شرکت در قرعه کشی و برنده شدن جوایز، از این تکنیک می توان در طرح کارت ویزیت نیز استفاده نمود. به طور نمونه کانون آگهی و تبلیغات صبح آگهی از جمله “یک تماس با شماره 66172617 بگیرید تا آگهی نامه های صبح آگهی را رایگان برای شما ارسال نماییم.” روی کارت خود استفاده نموده بود.

طراحی کارت ویزیت

در بخـــش اول این مقالـــه به محتوای کارت ویزیت پرداختیـــم. اگرچه محتــــوای کارت ویزیت بسیــــار حائز اهمیــــت می باشـــد اما تنهــــا بخش مهم آن نمی باشد. در واقع اگر محتوای کارت ویزیت جسم کارت باشد طراحی کارت ویزیت روح آن است و وابستگی جسم و روح است که به کارت شما هویت و اصالت می بخشد. در این راستا ابتدا نکاتی که در این پروسه حائز اهمیت می باشند را به صورت تیتروار مطرح می نماییم . سپس هر یک را به طور مفصل شرح می دهیم. این نکات به طور کلی عبارتند از:

  1. رنگ سازمانی
  2. فونت
  3. فضای خالی
  4. مسیر دید
  5. تصاویر
  6. بارکد
  7. و …

رنگ سازمانی

امروزه اغلب کسب و کار ها چه بزرگ باشند چه کوچک از رنگ خاصی استفاده می کنند که به رنگ سازمانی شهرت یافته است. رنگ سازمانی می تواند هر رنگی باشد حتی سفید یا سیاه باشد. از این رنگ به طور معمول در برند و لوگو استفاده می نمایند. رنگ اصلی در تزیینات و دکوراسیون شرکت ها و کمپانی ها غالبا همان رنگ سازمانی آن ها می باشد. به طور نمونه شرکت های زیر هر یک رنگ مشخصی به خود اختصاص داده اند و برای مخاطبین خود با آن رنگ شناخته می شوند.

  1. ایرانسل: زرد
  2. همراه اول: فیروزه ای
  3. رایتل: بنفش
  4. صبح آگهی: ارغوانی
  5. و …

اگرچه سازمان ها ملزم به انتخاب رنگ سازمانی نمی باشند اما داشتن یک رنگ سازمانی مشخص در تبلیغات و آگهی های بازرگانی یک شرکت نقش عمده ای ایفا می نماید و برند را بهتر در ذهن مخاطب حک می نماید. در واقع ممکن است مخاطب ظاهر لوگوی شما را به خاطر نیاورد اما احتمال آنکه رنگ شما را از یاد ببرد بسیار ناچیز می باشد. از این رنگ به طور کلی می توان در موارد زیر استفاده نمود:

  1. لوگو
  2. زمینه کارت
  3. فونت
  4. تصاویر
  5. و …

روانشناسی رنگ ها

اصطــــلاح روانشناســـی رنگ ها چنـــدان غریبه نمی باشد و اکثـــریت مخاطبــــان با آن آشنایــــی دارند. کم نیســـتند اشخاصـــی که از این تکنیــــک در فعالیت های روزمره خود استفاده می نمایند. روانشناسی رنگ ها استفاده های زیادی دارد و حتی با زندگی روزمره برخی درگیر شده است. از این ابزار در امور زیر استفاده می گردد:

  1. نقاشی دیوار و ساختمان
  2. نقاشی های بزرگ محیطی در فضای باز
  3. نقاشی روی بوم
  4. تزئینات داخلی و خارجی ساختمان
  5. ساختمان سازی
  6. انتخاب لباس های روزمره
  7. و …

در ادامه این مبحث مهمترین رنگ هایی که در طیف گسترده ای از رنگ ها قرار دارند را به طور مختصر بیان می نماییم.

  1. رنگ قرمز
  2. رنگ صورتی
  3. رنگ سبز
  4. رنگ زرد
  5. رنگ آبی
  6. رنگ خاکستری
  7. و …
رنگ قرمز

رنگ قرمز نشــــانه شــــوق و علاقــــه می باشد. این رنگ بیانگـــــر هیجـــان و شادابــــی بوده، از این رنگ غالبــــا در شـــغل های فانتــــزی و جذاب استفـــــاده می شود. رنگ قرمز توجه را به خود جذب می نماید. گرمای این رنگ ایجاد حس آرامش می نماید. به طور نمونه اغلب فست فود ها در تزئینات خود از این رنگ استفاده می نمایند تا مشتریان بیشتری جذب نمایند. از آنجا که رنگ قرمز نشانه عصبانیت و انتقام نیز می باشد لذا شما تنها در صورت داشتن اعتماد به نفس بالا می توانید از این رنگ در کارت ویزیت خود استفاده نمایید.

رنگ صورتی

این رنگ غالبا موررد توجه و علاقه خانم ها می باشد. رنگ صورتی برای مشاغلی مانند آرایشگاه های زنانه، صنعت مدلینگ، لوازم آرایشی و سایر مشاغلی که مرتبط با آن ها می باشد مناسب تر است. رنگ صورتی نشانه آرامش است و ایجاد حس امنیت می نماید. شانه آرامش بخشی و امنیت است و اغلب مناسب مشاغلی می باشد که با خانم ها سر و کار دارد. رنگ صورتی رنگی رمانتیک می باشد و به رنگ عشق نیز شهرت دارد.

رنگ سبز

رنگ سبز که به رنگ طبیعت شهرت دارد یکی از رنگ های سرزنده و شاداب می باشد. این رنگ از طیف های زیادی بهره می برد و زیرمجموعه ای از رنگ ها را در خود جای داده است. این رنگ برای مشاغلی که با طبیعت سر و کار دارند مناسب تر می باشد و استفاده از آن در کارت ویزیت حس خوشایندی در مخاطب ایجاد می نماید.

رنگ زرد

رنگ زرد که یکی از رنـــگ های اصلی چاپ و تبلیغات می باشــــد رنگی شـــاد و قابل استفـــاده در شـــغل های فانتزی اســـت که غالبا با رنگ های شاد سر و کار دارند. از این رنــگ در اسباب بازی ها زیاد استفاده می شود و برای جلب توجه مخاطب رنگی مناسب جهت استفاده در کارت ویزیت می باشد.

رنگ آبی

رنگ آبی از سرما حکایت دارد و رنگ دریا و آسمان می باشد. طبع سرد این رنگ آن را مناسب وسایل خنک کننده مانند کولر ها کرده است. این رنگ برای آدم ها محتاط و محافظه کار توصیه می شود که ترجیح می دهند مخاطبان خود را هیجان زده نکنند و آرامش و سکون را برای آن ها به همراه آورند. اغلب روان شناسان، حسابداران، افراد محافظه کار و … از این رنگ در زمینه کارت ویزیت خود استفاده می نمایند.

رنگ خاکستری

رنگ خاکستری که به رنگ خنثی مشهور است در واقع همه چیز هست در حالی که هیچ چیز نیست. این رنگ هیچ احساسی را القاء نمی کند و مخاطـــب با دیـــدن آن نمــی تواند احساســـات شما را درک نماید. مشاغــــل قانونی و حقوقـــــی از این رنگ غالبا در زمینـــــه کارت ویزیت خود استفـــــاده می نمایند. رنگ خاکستری بی طرف بودن فرد را نشان می دهد و رنگی مناسب برای داوران و قضات می باشد. این رنگ یکی از مناسب ترین رنگ ها برای استفاده در پس زمینه کارت ویزیت می باشد زیرا جلب توجه چندانی نمی کند و باعث می شود مطلب اصلی کارت جلوه بهتر و بیشتری نماید.

فونت

نوع فونت کارت ویزیت یکی دیگر از مسائل حائز اهمیت در طراحی کارت می باشد. استفاده از فونت مناسب نیاز به تجربه بالایی دارد و کار طراحــان حرفــــه ای می باشـــد. از این رو اشتباهـــــی که عموم طراحان کارت ویزیـــت مرتکــــب می شوند استفـاده از فونت های نامناسب و پیش فرض می باشد. طراحان کانون صبح آگهی با تجربه ی بالایی که در این زمینه دارند همواره از فونت های شیک و شکیل در طرح های خود استفـاده می نمایند. این کار موجــــب می شود کارت ویزیــــت مشتـــریان و مخاطبـــــان این کانون از  زیبایـــــی و جلــــوه ویژه ای بهره برند. زیباترین فونت های رایج عبارتند از:

  1. یکان
  2. زر
  3. میترا
  4. ایران سنس
  5. و…

در ادامه با توجه به نوع کارت و کارایی کارت ویزیت خود می توانید از سایر فونت های زیبای فارسی در طراحی آن استفاده نمایید. همچنین به رعایت نکات زیر جهت بهتر شدن طراحی کارت خود توجه نمایید:

  1. هرگز بیش از 2 نوع فونت در کارت خود به کار نبرید.
  2. رنگ مناسبی برای فونت نوشته ها استفاده نمایید.
  3. از رنگ های مکمل در انتخاب رنگ فونت و پس زمینه استفاده نمایید.
  4. سایز و اندازه فونت را متناسب و استاندارد انتخاب نمایید.
  5. و …

فضای خالی

از شلوغ کاری در کارت ویزیت خود بپرهیزید. شلوغ بودن کارت مخاطب را آزار می دهد و حس بدی به وی القاء می نماید. توضیحات زاید و بیهوده را روی کارت ویزیت درج نکنید. کارت ویزیت، بروشور، کاتالوگ و یا تراکت نیست که بخواهید محصولات یا خدمات خود را شرح دهید. لذا تنها به نوشتن و درج مطالب بیان شده و ضروری بسنده نمایید. فضای تنفس همان فضای خالی ای می باشد که در کارت ها قرار می دهند تا مخاطب در صورت نیاز بتواند نکته ای یادداشت نماید. این فضا اجازه تنفس به مخاطب می دهد و باعث می شود مخاطب با آرامش بیشتری کارت شــــما را مشاهــــده و مطالعــــه نماید. این فضا مانند حاشیــــه های سفید کتـــاب ها می باشـــد که در هنر هــــای تجسمـــی نیز به آن فضای تنفس می گویند.

مسیر دید

طراحی مسیر دید مانند نقشه ای می ماند که شما در اختیار مخاطب قرار می دهید. اگر در طراحی این مسیر درست عمل نمایید مخاطب با همان ترتیبی که شما می خواهید کارت شما را مطالعه می نماید. به طور نمونه هرگاه یک کارت ویزیت را برای اولین بار در دست می گیرید اولین چیزی که نظر شما را جلب می کند چیست؟ آیا زمینه کارت است یا لوگو؟ نام برند است یا نام شخص؟ آدرس است یا شماره تلفن؟ این موارد بخشی از مواردی هستند که ترتیب دیده شدن آن ها در کارت ویزیت دارای اهمیت می باشد. از این رو طراحی مسیر دید مناسب برای کارت ویزیت از اموری می باشد که رعایت آن به شدت توصیه می گردد.

تصاویر مناسب

به طور کلی کارت ویزیت فضای زیادی برای درج تصویر ندارد اما با کمی مهارت در طراحی می توان از تصاویر مناسب و جذاب در کارت خود بهره برد. زمانی پی به اهمیت استفاده از تصویر می بریم که به تاثیرگذاری آن واقف باشیم. در حقیقت تاثیری که یک تصویر روی احساسات مخاطب می گذارد چندین برابر نوشته ها می باشد. استفاده از عکس، آیکون و یا تصویر اگرچه واجب و ضروری نمی باشد، اما با تاثیرگذاری بالایی که دارد جلوه بصری بیشتری به کارت شما می دهد.

بارکد ها

احتمالا با بارکد یا کد های QR آشنایی دارید و می دانید با اسکن آن ها می توان پی اطلاعات مخفی در آن ها برد. کد های QR ابزاری مناسب جهت درج آدرس سایت یا وبسایت به طور نامحصوص روی کارت ویزیت می باشند. گوشی های هوشمند با استفاده از برنامه بارکد خوان می توانند این کد ها را اسکن نمایند و لینک سایت مطلوب را به شما نمایش دهند. این کد ها بسیار شکیل می باشند و اعتبار کارت شما را در دنیای فناوری های دیجیتالی افزایش می دهند.

رعایت نکات و تذکرات ذکر شده در این مقاله می تواند کمک حال شما در رسیدن به کارت ویزیت مطلوب و ایده آل باشد. کانون آگهی و تبلیغات صبح آگهی ارائه دهنده انواع کارت ویزیت های ساده و فانتزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *