تبلیغات

گیمیفیکیشن و تاثیرات بازاریابی

بازاریابی صبح آگهی گیمیفیکیشن

گیمیفیکیــــشن (Gamification) ابزاری جدید در زمینه تبلیـــغات و بازاریابی می باشد. گیمیفیکیـــشن که عمــــوما به صـــــورت بازی ســــازی ترجـــمه می شود بیانگر استفاده از ابزاری چون بازی و سرگرمی جهت جلب توجه و علاقمند نمودن مخاطبین به خدمات شما می باشد. این ابزار یکی از ظریفترین روش های صنعت تبلیغات می باشد. اگر شما بتوانید با خلاقیت خود بازی یا سرگرمی ای را تولید نمایید که مورد توجه مخاطبین قرار گیرد و باعث کشیده شدن آن ها به سمت محصولات و برند شما گردد. در آن صورت توانسته اید یک تبلیغات موفق به روش گیمیفیکیشن انجام دهید. در این مقاله سعی داریم به موارد زیر در این زمینه بپردازیم و از جنبه های گوناگون این ابزار بازاریابی را بررسی نماییم.

  1. ساده و سرگرم کننده بودن طرح گیمیفیکیشن
  2. هدف اولیه و نهایی گیمیفیکیشن
  3. گیمیفیکیشن در دنیای دیجیتال مارکتینگ
  4. کاربرد گیمیفیکیشن در شبکه های اجتماعی
  5. گیمیفیکیشن در نرم افزار ها
  6. هدایت مشتری و به دست آوردن اطلاعات لازم
  7. ایجاد حس رقابت در مشتریان و کاربران
  8. افزایش کاربران فضای مجازی
  9. تبدیل کاربر به مشتری
  10. و …

ساده و سرگرم کننده

گیمیفیکیشن در حقیقت به اقدامات جذاب و سرگرم کننده برای انگیزه دادن به مخاطبین و مشتریان گفته می شود. این ابزار تبلیغاتی لازم است بسیار ساده و قابل درک طراحی شوند. هدف گیمیفیکیشن طراحی بازی های پیچیده ای که مخصوص گیمرهاست نمی باشد. شما در این روش باید سرگرمی ای طراحی نمایید که برای عموم مردم جذاب، ساده و قابل درک باشد تا بتوانند به راحتی با آن ارتباط برقرار نمایند.

یکی از برندهای بستنی بسیار معروف در طرحی آزمایشی تصمیم گرفت به مشتریانش اجازه دهد بستنی دلخواهشان را خودشان در ظرفشان بریزند و آن را هرگونه که می پسندند تزئین نمایند. سپس آن را برایشان وزن می کردند و مبلغ لازم را اخذ می نمودند. اگرچه این طرح بسیار ساده و ابتدایی به نظر می آید، اما نتایج بسیار خوبی برای این شرکت به همراه داشت و فروش و سود آوری آن را چند برابر نمود. مهم نیست طرح یا بازی شما چقدر ساده یا آسان باشد مهم آن است که برای مشتریان شما جذاب و سرگرم کننده باشد. لذا همیشه به یاد داشته باشید خلاقیت شما می تواند برگ برنده شما در بازار تبلیغات و رقابت باشد. به طور خلاصه در صورت استفاده از این ابزار نکات زیر را در نظر بگیرید.

  1. خلاقیت در ارائه طرح
  2. جذاب و سرگرم کننده بودن آن
  3. ساده و آسان بودن بازی یا سرگرمی
  4. مرتبط بودن آن با خدمات یا محصولات شما
  5. به کارگیری نامحصوص نام و برند خود در آن
  6. ایجاد حس خرسندی و رضایت در مخاطبین
  7. و …

هدف گیمیفیکیشن

اگرچه لغت گیمیفیکیــــشن برگرفــــــته از لغت گیم (game) به معـــــنی بازی مــــی باشـــد. اما نــــمی توان آن را تنـــــها یک بازی دانست. در واقــــع بازی مجموعه ای متشکل از قوانین و حوادث رقابتی می باشد که سطح مهارت بازیکنان را با هم به چالش می کشد. اما گیمیفیکیشن تلاش دارد با سرگرم نمودن مخاطبین به وسیله ابزار بازی و سرگرمی در زندگی روزمره، آن ها را تشویق نماید تا به مجریان این ابزار و برند آن ها نزدیک تر شوند. در واقع گیمیفیکیشن فعالیتی تبلیغاتی می باشد که از بازی و سرگرمی های متنوع به عنوان یک ابزار استفاده می نماید. لذا هدف آن چیزی جزء اهداف تجاری به کمک بازاریابی (فروش و سود بیشتر) نمی تواند باشد.

فراموش نکنید گیمیفیکیشن باید موجب احساس خرسندی و رضایت در مخاطبین گردد. به یاد داشته باشید اگرچه هدف شما از استفاده از این ابزار تبلیغاتی بالا بردن سود سهام خود می باشد اما باید برای مخاطبین نیز دستاوردهایی قرار دهید تا آن ها از این که زمان و سرمایه خود را صرف این کار نموده اند پشیمان و ناراضی نشوند. به طور نمونه برای آن ها جوایز یا کوپن های تبلیغاتی قرار دهید تا به آن ها انگیزه بیشتری برای حضور در گیمیفیکیشن داده شود.

گیمیفیکیشن دیجیتالی

گیمیفیکیـشن در دنیای دیجیـتال هم وجود دارد. در واقع بخـشی از دیجیتال مارکتینگ امروزه به این ابزار تبلیغاتی جذاب جـهت بازاریابی آنلاین و آفلاین اختـصاص داده شده است. ایجاد بازی و سرگرمی در فضای وب و شبکه های اجتماعی با همان اهداف تجاری به گیمیفیکیشن دیجیتالی معروف می باشد.

گیمیفیکیــــشن شـــــما می تواند یک بازی آنلاین یا آفلان باشــــــد که شما برای مـــــــعرفی محـــــــصولات خـــــود به صـــــــورت رایـــــگان در اختیار مخاطـــــبین قرار می دهید. همچنین می تواند سرگرمی های دیگری برای مخاطبین در شبکه های اجتماعی باشد. در هر صورت چندان مهم نیست شما از گیمیفیکیشن به چه شکلی استفاده می نمایید. همان طور که به صورت کلی مطرح گردید در دیجیتال مارکتینگ نیز از یاد نبرید که بازی یا سرگرمی شما باید جذاب و لذت بخش باشد و نهایتا سبب سود دهی برای کسب و کار شما گردد.

بازاریابی دیجیتال

گیمیفیکیشن در بازاریابی دیجیتال دنبال اهداف ذیل می باشد. که در ادامه به بررسی هر یک می پردازیم:

  1. وفادار سازی مشتری به برند
  2. افزایش بازدید در سایت و شبکه های اجتماعی
  3. افزایش فروش در سایت و شبکه های اجتماعی
  4. افزایش بازاریابی آنلاین و آفلاین
  5. رضایت مشتری از خرید آنلاین
  6. سود دهی بیشتر اینترنتی
  7. ایجاد حس رقابت میان مشتریان
  8. افزایش اعتماد به برند
  9. افزایش کاربران سایت
  10. افزایش زمان استفاده کاربران از سایت
  11. و …

وفادار سازی مشتری:

در دنیای مدرن چیزی بیش از وفاداری ارزشمند نمی باشد. این یک شعار نیست چرا که با بازار رنگ و وارنگی که امروزه وجود دارد تنها عاملی که مخاطب را مجاب می نماید محصول شما را انتخاب نماید و آن را با محصول دیگری جایگزین ننماید، حس وفاداری او نسبت به برند کمپانی شما می باشد. بنابراین در تبلیغات خود فراموش نکنید لازم است بستری فراهم سازید تا به مخاطبین خود اطمینان خاطر بدهید و اعتماد آن ها را جلب نمایید. زمانی که مخاطب به شما اعتماد نماید حس وفاداری اش برانگیخته می گردد و به یکی از مشتریان دائمی شما تبدیل می گردد. تبدیل مخاطب به مشتری دائمی اولین قدم در بازاریابی می باشد.

افزایش بازدید و فروش در شبکه های اجتماعی:

گیمیفیکیشن می تواند کمک نماید تا در شبکه های اجتماعی فعالیت شما و ارتباط تان با مشتریان بیشتر شود. بیشتر شدن این فعالیت سبب بازدید بیشتر از محصولات شما توسط مخاطبین شده و در نتیجه به فروش و سود دهی بیشتر ختم می گردد. امروزه نادیده گرفتن شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، واتس آپ و تلگرام به منظور افزایش تبلیغات و سودآوری بیشتر از اشتباهاتی می باشد که در صورت ارتکاب آن کسب و کار شما به خطر خواهد افتاد. از این جهت حتما تبلیغات و بازاریابی در این فضا را در دستور کار خود قرار دهید.

افزایش فروش آنلاین، سود دهی بیشتر و رضایت مشتری از خرید آنلاین:

گیمیفیکیشن به تنهایی می تواند فروش آنلاین شما را افزایش دهد. فروش آنلاین نیز ابزاری است که رضایت مخاطبین را به همراه می آورد. این روند نتیجه ای جزء سود دهی بهتر به همراه نخواهد داشت. مشتریان امروزی عموما به دنبال خرید آسان و بهینه می باشند. در همین راستا سعی نمایید امکانی برای فروش آنلاین محصولات خود فراهم آورید تا آن ها بتوانند به راحتی محصولات شما را تهیه نمایند. در این صورت آن ها از برند شما رضایت خواهند داشت و این حس رضایت را به دیگران منتقل می نمایند. این فرایند که به بازاریابی دهان به دهان نیز مشهور می باشد خود موجب افزایش مشتریان شما می گردد.

ایجاد حس رقابت در بین مشتریان و اعتماد به برند شما:

انسان ها ذاتا عاشق رقابت و چالش می باشند. عموم مردم نمی توانند وقتی به یک چالش فراخوانده می شوند در مقابل آن مقاومت نمایند و یا آن را رد نمایند. آن ها همواره مشتاقند ثابت نمایند در آن فرایند بهترینند و یا حداقل از عهده انجام هر چالشی بر می آیند. بنابراین رقابت، مسابقه و …. باعث برانگیخته شدن هیجان مخاطبین می شود. گیمیفیکیشن شما اگر به صورت مسابقه طراحی گردد باعث دیده شدن محصولات و برند شما توسط طیف گسترده ای از جامعه می گردد که علاقمند به محک زدن خود می باشند و از ترشح آدرنالین لذت می برند. طبیعتا برند و محصولات شما هرچه بیشتر دیده شوند مخاطب بیشتری نسبت به محصولات شما گرایش پیدا می کنند و شما در این پروسه به اهداف خود که همان افزایش فروش می باشد خواهید رسید.

افزایش کاربران سایت شما و مدت زمانی که در سایت سپری می‌ نمایند:

مخاطب بیشتر بیانگر کلیک بیشتر در سایت شما می باشد. کلیک بیشتر نیز موجب بهتر دیده شدن سایت شما در گوگل و سایر موتورهای جستجو می گردد. این امــــر در نـــــهایت باعث افزایــــــش رتبه سایت شما در رنکیــــــنگ این موتور ها می گردد. نکــــــته دیگری که باعث افزایــــــش این رتبـــــه می گردد مدت زمانی می باشد که مخاطبین در سایت شما سپری می نمایند. هر چه بهتر بتوانید آن ها را سرگرم نمایید این زمان افزایش می یابد و افزایش آن افزایش رتبه سایت در موتورهای جستجو را به همراه خواهد داشت. جالب است مانند یک چرخه هرچه سایت شما رتبه بهتری داشته باشد در سرچ جایگاه بهتری خواهد داشت و بیشتر دیده می شود. مجموعه این عوامل نیز موجب افزایش فروش برای برند شما خواهد شد.

کاربرد گیمیفیکیشن در بازاریابی دیجیتال

گیمیفیکیشن کاربرد های زیادی در دیجیتال مارکتینگ و بازریابی آنلان دارد. در اینجا به چند مورد از مرسوم ترین آن ها اشاره می نماییم.

  • هدایت مشتری
  • کسب و دریافت اطلاعات
  • ایجاد حس رقابت در مشتریان
  • افزایش دیده شدن برند
  • و…

هدایت مشتری و دریافت اطلاعات

  • دنیای امروز را به نام دنیای ارتباطات و اطلاعات می‌شناسند.
  • از این رو کسانی در این دنیا موفق ترند که بیشترین و به روزترین اطلاعات را داشته باشند.
  • فرآیند فروش محصولات و ارائه خدمات نیز از این قاعده مستثنا نمی باشند.
  • شاید شما سوال کنید اطلاعات به چه کاری در بازاریابی دیجیتال می آید.
  • یا سوال کنید داشتن اطلاعات چه سودی برای شما دارد؟
  • در واقع مهمترین کار قبل از آغاز هر فعالیتی به دست آوردن اطلاعات در آن زمینه می باشد.
  • این بدان معناست که هر تاجری لازم است نیاز های جامعه و مخاطب را بشناسد.
  • شناخت نیاز های مخاطب سبب می شود خدمات متناسب با آن را ارائه دهد.
  • در نتیجه خدمات ارائه شده با استقبال مشتری همراه خواهد بود.
  • لذا هرگز فراموش نکنید در کسب و کار خود رفع نیازهای مشتری در اولویت می باشند.

گیمیفیکیشن ابزار بازاریابی مناسبی جهت کسب اطلاعات می باشد. مخصوصا از طریق شبکه های اجتماعی به سادگی می توانید با مخاطبین خود ارتــــباط مستقــــیم برقرار نمایید و نیازهـــــای آن ها را بهتر درک نمـــــایید. به یاد داشته باشـــــید زمانی می توانــــــید مشــــتریان خود را به سمت محصولات تان هدایت نمایید که نیازهای آن ها را به درستی بشناسید. پس می توان به طور کلی نتیجه گرفت کسب اطلاعات پیش نیازی برای هدایت مشتری به سمت محصولات می باشد .

در گیمفیکیشن دیجیتالی شما می توانید با ارائه یک بازی یا سرگرمی جذاب این اطلاعات را از مخاطبین خود به طور طبیعی دریافت نمایید. در این مــــواقع مخاطبــــین اطــــلاعات خود را به راحتی در شبـــــکه های اجتــــــماعی و وب سایت شما قرار می دهــــــــند و شما می توانید از این اطـــــــلاعات استفاده های کاربردی زیادی برای فروش محصولات خود داشته باشید.

ایجاد حس رقابت در مشتریان

همانطور که پیشتر بیان گردید، انسان شیفته رقابت است. لذا شما می توانید با ارائه جداولی در وب سایت خود فعالیت مشتریان و کاربران خود را با هم مقایسه نمایید و برای بهترین ها امتیازاتی قائل شوید تا ایجاد انگیزه شود. در این حالت غالب مشتریان سعی دارند بهترین عملکرد را داشته باشند تا به نوک هرم سایت شما برسند و از خدمات ویژه سایت شما استفاده نمایند. اگر شما در این زمینه موفق عمل نمایید و کاربرانی فعال برای خود دست و پا نمایید طی زمان کوتاهی سایت خود را ارتقاء می دهید و موجب بیشتر دیده شدن آن می گردید. واضح است که نتیجه آن چیزی جزء کاربران بیشتر، مشتریان بیشتر و سود بیشتر نمی باشد. بعلاوه شما می توانید از این طریق برای مشتریان خود با تهیه هدیه تبلیغاتی حس وفاداری آنها را افزایش دهید.

گیمیفیکیشن در نرم افزار ها

نرم افزار ها و برنامه های کامپیوتری و موبایلی نیز برای ایجاد حس رقابت و انگیزه دادن به مخاطبین خود از ابزار بازاریابی گیمیفیکیشن کمک می گیرند. فراموش نکنید هدف هر کسب و کاری فروش بیشتر می باشد. برنامه های نرم افزاری نیز به این اصل پایبند می باشند. در واقع این برنامه ها نیز برای فروش بیشتر به گیمیفیکیشن نیاز دارند. در این زمینه لازم است علایق و نیاز های مخاطبین خود را بشناسید تا با ارائه نرم افزاری خلاقانه و متناسب با آن نیاز آن ها را برطرف نمایید.

امروزه شرکت ها و کمپانی های زیادی متوجه تاثیرگذاری این ابزار تبلیغاتی در جوامع گوناگون شده اند و متناسب با جامعه هدف سعی دارند گیمیفیکیشن هم تراز با آن را ارائه نمایند. اگر شما نیز مایل به استفاده از این تکنیک می باشید بهتر است ابتدا به طور کامل با این مفهوم آشنا شوید. در این مطلب سعی نمودیم تا اطلاعاتی از این ابزار تبلیغاتی را در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم توانسته باشیم کمکی در راستای ارتقاء کسب و کار شما انجام داده باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *