تبلیغات

تبلیغات زبانی (پارت اول)

تبلیغات دهان به دهان

صنعت تبلیغات در دنیای مدرن به روش های گوناگونی جریان دارد. این صنعت امروزه بسیار گسترده شده است و انجام آن به هر روشی و با استفاده از هر ابزاری ممکن می باشد. شاید یکی از پرکاربردترین ابزارهایی که در صنعت تبلیغات بکار می آید، صنعت چاپ است. چاپ کارت ویزیت، چاپ تراکت، چاپ بنر تبلیغاتی، چاپ پوستر از این دست از تبلیغات می باشد. اما صنعت زبان یکی از ابزارهای تبلیغات پربازده می باشد. در واقع تبلیغات زبانی و برقراری ارتباط به وسیله زبان از اهمیت بالایی در بازار تجارت برخوردار شده است. این تبلیغات نیاز به ارتباطات کلامی مدیریت شده با مخاطبین را دارا می باشد. در واقع برخورداری از روابط اجتماعی بالا و دارا بودن هوش اجتماعی به تنهایی کافی نمی باشد و لازم است جهت ارتباط مثبت و نتیجه بخش از اصول ارتباطی زبان در تبلیغات زبانی استفاده شود. در این پارت از مقاله تبلیغات زبانی به موارد ذیل می پردازیم:

  1. زبان
  2. انتقال اطلاعات
  3. تبلیغات زبانی گرایس
  4. اصول تبلیغاتی
  5. کنش گفتاری سرل
  6. تبلیغات دهان به دهان
  7. مزیت تبلیغات زبانی
  8. و …

اولین اقدامی که در این نوع از تبلیغات انجام می گیرد انتقال اطلاعات می باشد. در واقع اگر شما یک تبلیغ کننده و بازاریاب می باشید که قصد معرفی و فروش محصولات و خدمات خود به مخاطبین را دارا می باشید. لازم است ابتدا با ارائه اطلاعاتی مخاطب را با آن ها آشنا نمایید. بیان و انتقال اطلاعات اولین اقدام یک بازاریاب و مشاور فروش می باشد. اما توجه به این نکته الزامی است که انتقال اطلاعات تنها هدف یک تبلیغ کننده نمی باشد بلکه متقاعد ساختن مخاطب جهت استفاده از محصولات شما و تبدیل شدن وی به مشتری دائمی شما اهداف اصلی این شیوه تبلیغاتی می باشند.

اصول تبلیغات زبانی گرایس

  • گرایس فیلسوف تحلیلی زبان معتقد است جهت نتیجه بخش بودن ارتباطات کلامی لازم است اصولی رعایت شود.
  • رعایت این اصول در تبلیغات زبانی نیز می تواند به ثمر بخش بودن این شیوه تبلیغاتی منجر شود.
  • این اصول که به اصول ارتباط زبانی گرایس معروفند عبارتند از:
  1. اصل کمیت: لازم است اطلاعات ارائه شده به میزان کافی باشند. (نه کم باشد و نه زیاد)
  2. اصل کیفیت: مهم است از اطلاعات واقعی و صحت دار استفاده شود. (دروغ آفت تبلیغات زبانی است)
  3. اصل شیوه بیان: اطلاعات را به صورت شیوا و خارج از هرگونه پیچیدگی بیان نمایید.
  4. اصل مناسبت: مطالب و اطلاعات مرتبط با موضوع را استفاده نمایید.

کنش گفتاری سرل

جان راجر سرل (John Rogers Searle) فیلسوف آمریکایی که یکی از استادان فلسفه ذهن و زبان در دانشگاه برکلی کالیفرنیا می باشد ارتباطات زبانی موفق را پایبند به شیوه های گفتاری ای می داند که رعایت آنها در مکالمات می تواند اثربخش و تاثیرگذار باشد. این شیوه ها که با نام وی اجین شده است و به کنش گفتاری سرل معروف می باشند و عبارت اند از:

  1. تأییدی: سیوه تاییدی گوینده یا بازاریاب باید صحت اطلاعات خود را تضمین نماید.
  2. در خواستی: در این روش جملات به صورت پرسش یا درخواست بیان می شوند.
  3. اجرایی: این شیوه بر پایه قول، تهدید و یا پیشنهاد گوینده قرار دارد.
  4. بیانی: شیوه بیانی به حالت روانی گوینده در بیان تبریک، تشکر و عذرخواهی گفته می شود.
  5. اعلانی: این روش از وقوع اتفاقی که در شرف وقوع می باشد خبر می رساند. (مانند اعلان جنگ)

کنش گفتاری سرل یک طبقه بندی اصولی و دقیق از روابط اجتماعی می باشد. در واقع سالهاست از این الگو در تبلیغات زبانی و بازاریابی استفاده می شود. تبلیغات زبانی نیاز به راهکار های اصولی و شیوه های تبلیغاتی متفاوت را در زمینه های گوناگون و در برخورد با افراد مختلف به وفور حس می نماید. زیرا زمانی که شما ار این روش تبلیغاتی استفاده می نمایید مخاطبان شما در شرایط اجتماعی و فرهنگی متفاوتی قرار دارند و طبیعتا نمی توان با به کارگیری یک شیوه در مراجعه به تمام مخاطبان موفق آمیز عمل نمود.

تبلیغات دهان به دهان

این نوع از تبلیغات شیوه ای از تبلیغات می باشد که امروزه بسیار با اهمیت می باشد. این روش تبلیغاتی در حقیقت به تبلیغات زبانی وابسته می باشد و به نوعی بخشی از آن تبلیغات به حساب می آید. این تبلیغات نیز نیاز به مهارت در زمینه سخنوری دارند و مانند تبلیغات زبانی پیرو اصول زبانی گرایس می باشند. تبلیغات دهان به دهان به طور کلی تبلیغاتی می باشند که مخاطبین و مشتریان شما به دلیل رضایت از خدمات و محصولات برای شما انجام می دهند. این تبلیغات نیاز به صرف هزینه ندارد و تنها کیفیت کار شما می تواند هزینه آن باشد. امروزه این تبلیغات تاثیر به سزایی روی مخاطب می گذارد چرا که مخاطب پیام تبلیغاتی را نه از زبان فروشنده که از زبان خریدار می شنود و به دلیل اعتماد بیشتری که به او دارد به محصولات و خدمات شرکت فروشنده روی می آورد.

نکته مهم در زمینه تبلیغات دهان به دهان در واقع هدایت آن می باشد. اگر شما در این فرایند دخالتی ننمایید این تبلیغات به مسیری شانسی می رود و نتیجه آن همان مقدار که می تواند اثر بخش باشد می تواند اثرات سوء به همراه بیاورد و به برند شما ضربه بزند. جهت جلوگیری از پیشامد های ناگوار بهترین عمل هدایت تبلیغات دهان به دهان می باشد. هدایت در واقع به معنی کنترل مسیر این تبلیغات و جهت دهی به آن می باشد.

مزیت تبلیغات زبانی

تبلیغات دهان به دهان به همان میزان که طرفداران زیادی دارد مخالفان زیادی نیز دارد. برخی معتقدند این تبلیغات در مقابل تبلیغات تلویزیونی و نشریات بسیار پیش پا افتاده می باشند و  به تاثیراتی که این تبلیغات می گذارند چندان اهمیت نمی دهند. اما دسته دیگر کمی عمیق تر به این شیوه تبلیغاتی می نگرند و از آن در جهت ارتقای تعداد مخاطبان و مشتریان خود استفاده می نمایند. باید بپذیریم تبلیغات دهان به دهان یا تبلیغات زبانی به طور کلی در ابعاد کوچکتری نسبت به تبلیغات همگانی مانند تلویزیون منتشر می شوند و مخاطبان کمتری با آن برخورد می نمایند اما درصد تبدیل مخاطب به مشتری در آن به مراتب بیش از انواع تبلیغات همگانی می باشد.

در واقع اغلب افرادی که با این تبلیغات برخورد می نمایند متقاعد می شوند از محصولات یا خدمات شرکت شما استفاده نمایند. اما آن دسته از مخاطبینی که با تبلیغات تلویزیونی شما برخورد می نمایند اغلب تمایلی به پذیرفتن و باور این تبلیغات ندارند و به مراتب درصد بسیار پایین تری از آنها تبدیل به مشتری می شوند.

یکی از مهمترین مزیت های این تبلیغات همه گیر نشدن آن می باشد. در واقع با توجه به آنکه امروزه اغلب شرکت ها و سازمان های تجاری بزرگ از انواع تبلیغات تلویزیونی و رادیویی استفاده می نمایند. در یک رقابت تبلیغاتی تقریبا یکسان قرار دارند و مدیریت تبلیغات آنها به نوعی شبیه به هم می باشد. در این بین آنهایی که به تبلیغات نامتعارف و تبلیغات زبانی روی می آورند با توجه به نامشخص بودن برخی ساختار ها و المان ها در این تبلیغات می توانند برگ برنده ای رو نمایند که آنها را از سایر رقبا پیش می اندازد و مخاطبان بیشتری جذب نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *