چاپ

انواع کاغذ چاپ عکس (پارت اول)

کاغذ چاپ عکس

کاغذ چاپ عکس یا همان کاغذ عکاسی در واقع کاغذی می باشد که نسبت به نور حساس می باشد. این حساسیت نوری با کمک پوششی از مواد شیمیایی حاصل شده است. دو عنصر ژلاتین و نقره برمید غالبا در ساخت این کاغذ ها نقش دارند. کاغذ چاپ عکس شباهت زیادی به فیلم عکاسی دارد اما پایه آن از فیبر تشکیل شده است. غالب کاغذهای چاپ عکس دارای روکشی حساس به نور می باشند که با کمک لایه ای از جنس ژلاتین بر روی آن چسبیده می شود. امروزه کاغذ های چاپ عکس به دو دسته کلی تقسیم می شوند که عبارتند از:

  1. لابراتوار
  2. پرینتر
کاغذ لابراتوار

این کاغذ ها که عموما به صورت رولی می باشند در چاپ عکس به شیوه سنتی کاربرد دارند و در تاریک خانه های چاپ عکس استفاده می-شوند. این عکس ها پس از چاپ به علت قرار گرفتن در محلول چاپی مرطوب می باشند. لذا لازم است زمانی صرف خشک شدن آن ها گردد. از این رو امکان چاپ با سرعت بالا در این نوع چاپ عکس وجود ندارد. با این حال کیفیت بالای عکس های چاپ شده در این روش چاپی باعث شده این روش همچنان محبوب و مورد استفاده باشد.

کاغذ پرینتر

کاغذ چاپ در پرینتر ها عموما صاف و به صورت برگ برگ می باشد. چاپ عکس در این کاغذ ها به وسیله دستگاه چاپ دیجیتال (انواع پرینتر خانگی و حرفه ای) انجام می گیرد. سرعت چاپ در این روش بسیار بالا می باشد به طوریکه امکان ویرایش و چاپ عکس تنها در چند دقیقه نیز وجود دارد.

تفاوت کاغذ لابراتوار و پرینتر

این دو کاغذ عکاسی دارای تفاوت هایی می باشند. این تفاوت ها باعث می شوند کاغذ لابراتوار مناسب استفاده در پرینتر نباشد و به طور معکوس کاغذ پرینتر جهت استفاده در لابراتوار ها به کار نیاید. در این مطلب به برخی از بارزترین تفاوت های این دو نوع کاغذ به صورت تیتروار اشاره می نماییم، که عبارتند از:

  1. گرماژ کاغذ
  2. جنس کاغذ
  3. بافت کاغذ
  4. قیمت کاغذ ها
  5. میزان حساسیت به نور
  6. نرم بودن کاغذ
  7. و …

انواع کاغذ چاپ عکس

در ادامه این مقاله به معرفی برخی از کاغذ های مورد استفاده در پرینتر ها و لابراتوار ها جهت چاپ عکس می پردازیم تا این کاغذ ها را بهتر و دقیق تر از گذشته بشناسیم. به طور کلی مهمترین و کاربردی ترین کاغذ های چاپ عکس عبارتند از:

  1. کاغذ براق
  2. کاغذ مات یا لاستر
  3. کاغذ سیلک یا ابریشمی
  4. کاغذ متالیک
  5. کاغذ پریل
  6. کاغذ اکلیلی
  7. کاغذ کنواس مات و براق
  8. چاپ کریستالی
  9. چاپ لمینت سه بعدی
  10. و …

کاغذ براق

کاغذ براق (Glossy) معروف به گلاسه یکی از مناسب ترین کاغذ ها جهت چاپ عکس های رنگی و پرینت آن ها می باشد. در مقاله انواع کاغذ چاپ به معرفی این کاغذ پرداختیم. در این مطلب تنها به ویژگی های این کاغذ در بخش عکاسی و کاربرد آن اشاره می نماییم. کاغذ براق در واقع پرکاربرد ترین و رایج ترین کاغذ چاپ عکس می باشد. از این کاغذ در موارد زیر استفاده می شود:

  1. چاپ عکس های پرسنلی
  2. عکس های پاسپورتی
  3. برگه های مجلات و ژورنال های تبلیغاتی
  4. غالب عکس های چاپی در عکاسی ها و لابراتوار ها
  5. و …

کاغذ گلاسه یا براق به دو صورت پرینتر و لابراتوار تولید می شوند و بهتر است هر یک در جایگاه خود استفاده شوند. این کاغذ ها که به صورت براق و شفاف می باشند از تراکم 60 درصد نقره بهره می برند. از این کاغذ به منظور چاپ عکس های شاد که دارای رنگ های متنوع می باشند استفاده می شود. همچنین برای چاپ عکس روی شاسی نیز می توان از آن بهره برد. کاغذ براق نسبت به اثر انگشت حساس می باشد و از کاغذ مات به مراتب آسیب پذیر تر می باشد. در این کاغذ رنگ ها واضح تر و شفاف تر از کاغذ های دیگر به نظر می رسند و به علت براقی خود کاغذ درخشندگی تصویر بیشتر می باشد.

ویژگی های کاغذ براق
  1. شفافیت بالا و قابلیت انعکاس نور
  2. فاقد بافت
  3. حساس به اثر انگشت
  4. مناسب جهت عکس های خانگی
  5. مناسب تصاویر با رنگ های متنوع و شاد
  6. و …

کاغذ مات یا لاستر

این کاغذ که به کاغذ مخملی نیز مشهور می باشد یکی دیگر از کاغذ های چاپ عکس می باشد. کاغذ مات (Luster) دارای بافت صاف و یک دست می باشد و تصاویر به صورت مات بر روی آن به چاپ می رسند. عکس های چاپ شده با این کاغذ از درخشندگی بی بهره می باشند. به همین خاطر توصیه می شود از این کاغذ ها برای چاپ تصاویر رنگی که دارای رنگ های شاد و متنوع می باشند استفاده نشود. بافت این کاغذ شبیه پارچه مخمل نامنظم می باشد از این رو به آن کاغذ مخملی نیز می گویند. بیشترین کاربرد این کاغذ در موارد زیر می باشد:

  1. چاپ عکس پرسنلی
  2. چاپ عکس های موبایلی
  3. چاپ عکس خبری در خبرنامه ها
  4. عکس های حرفه ای
  5. و …
ویژگی های کاغذ مات

کاغذ مات یا لاستر جهت عکس های رومیزی، عکس های روی دیوار و عکس های آلبومی بسیار مناسب می باشند. در این کاغذ ها تراکم نیترات نقره حدود 50 درصد می باشد. کیفیت چاپ عکس در این کاغذ با توجه به جنس و ویژگی های آن ها متفاوت می باشد. از کاغذ مات به دلیل پایین بودن کیفیت برخی از عکس ها در ایران بسیار استفاده می شود. برخی از ویژگی های کاغذ لاستر عبارت اند از:

  1. کاغذ مات دارای بافت نامنظم می باشد
  2. نور را منعکس نمی نماید
  3. حساس به اثر انگشت نمی باشد
  4. دوام و ماندگاری آن از کاغذ براق بیشتر می باشد
  5. می توان با خودکار روی آن نوشت
  6. مناسب جهت استفاده در مکان های پر نور
  7. عدم نمایش جزئیات عکس
  8. مناسب جهت چاپ عکس های با کیفیت پایین
  9. و …

در این مقاله پس از معرفی انواع کاغذ عکاسی، برخی از این کاغذ ها مانند کاغذ براق و مات را مفصل تر بررسی نمودیم و با خصوصیات، ویژگی ها و کارایی آن ها آشنا شدیم. در بخش دوم این مقاله سایر کاغذ های چاپ عکس را معرفی و بررسی خواهیم نمود تا در انتخاب کاغذ مناسب جهت چاپ عکس یا تصویر مورد نظر بتوانیم بهتر تصمیم گیری نماییم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *