چاپ

کالبد شکافی چاپ

کالبدشکافی چاپ

در این مقاله قصد داریم به بررسی جزئیات محصولات چاپی بپردازیم. در واقع کالبد شکافی چاپ یک کار حرفه ای می باشد که متخصصان صنعت چاپ به خوبی از عهده آن بر می آیند و اغلب این افراد تنها با یک نگاه به کار چاپی جزئیات فرایند چاپ و نکات پنهان آن را برای شما آشکار می کنند. اما هدف ما از نگارش این مطلب افزایش تخصص حرفه ای های این صنعت نمی باشد بلکه توقع داریم افراد عادی که اطلاعات چندانی از چاپ ندارند اما علاقه مند به پروسه چاپ می باشند پس از خواندن این مقاله با کمک ابزار های لازم بتوانند به جزئیات یک کار چاپی پی ببرند.

اولین اقدامی که در زمینه حرفه ای شدن در صنعت چاپ باید برداشت کالبد شکافی کارهای چاپی می باشد. در واقع در این مقاله قصد داریم تمرینی معرفی نماییم تا افراد علاقه مند بتوانند به کالبد شکافی کارهای چاپی بپردازند. جهت این منظور قبل از هرچیز نیاز به یک ذره بین با قدرت بزرگ نمایی حداقل ۸ برابر می باشد. البته توصیه می شود در صورت امکان از ذره برین های قوی تر و یا حتی میکروسکوپ نیز استفاده شود تا تجربه جذاب تری کسب نمایید.

فرایند آنالیز کار چاپی

فرایند این کار چندان مشکل نمی باشد و تنها لازم است علاوه بر تهیه ذره بین مناسب چندین کار چاپی که در پیرامون خود می بینید تهیه نمایید. این نمونه های چاپی می توانند هر یک از محصولات زیر باشند:

  1. لیبل
  2. بروشور
  3. کارت ویزیت
  4. جعبه
  5. پوستر تبلیغاتی
  6. چاپ کاتالوگ
  7. تراکت
  8. و …

در ادامه با ذره بین به ترام و جزئیات آن ها با دقت نگاه کنید. در این تمرین با دقت به تک تک کار های چاپی ای که تهیه نموده اید نگاه کنید. در این پژوهش متوجه می شوید که برخی کارهای چاپی با توجه به اهمیت، نوع و قیمت آن مشکلات بیشتری دارند و برخی دیگر به مراتب دارای ایرادات بسیار کمتری می باشند. در پژوهش خود حتما از جعبه های بسته بندی نفیس تر نیز استفاده نمایید. در اینصورت متوجه خواهید شد این جعبه ها از آنجا که برای کالاهای لوکس تر مورد استفاده قرار می گیرند به مراتب از کیفیت چاپ بالاتری برخوردار می باشند. به طور نمونه می توان به بسته بندی عطر ها اشاره نمود که اغلب به صورت شیک و زیباتری از سایر بسته بندی ها انجام شده اند.

مهم ترین و با اهمیت ترین مواردی که در آنالیز و تجزیه یک کار چاپی می توان به آن ها پی برد عبارتند از:

  1. خروجی فایل چاپی
  2. تعداد رنگ های کار چاپی
  3. شیوه و انواع چاپ
  4. جنس کاغذ چاپی
  5. و …

خروجی فایل های چاپی

یکی از مهم ترین مواردی که در آنالیز یا کالبد شکافی یک کار چاپی قابل پیگیری می باشد پی بردن به نوع فایل طراحی کار چاپی می باشد. به منظور انجام این کار نیز تکنیک هایی وجود دارد که به وسیله آنها مکشف می تواند به نوع فایل خروجی کار چاپ شده پی ببرد و دریابد که از نرم افزار های برداری مانند کورل یا فری هند استفاده شده است یا نرم افزار های بیت مپ مانند فتوشاپ. جهت انجام این کار با استفاده از ذره بینی که در ابتدای راه تهیه نموده اید به نوشته های ریزتر و ظریف تر نگاه کنید، اگر نوشته ها صاف و مرتب بودند بدان معناست که از نرم افزار های برداری استفاده شده است. اما اگر نوشته ها به صورت کنگره دار دیده شدند بدان معناست که در طراحی فایل اولیه از نرم افزار بیت مپ استفاده شده است.

برخی از افراد ناوارد چندان به اهمبت نرم افزار های طراحی برداری و بیت مپ آگاه نمی باشند و از این رو تفاوت کار نهایی چاپ شده را به خوبی درک نمی کنند. اما زمانی که دو کار چاپی را که با این دو نوع نرم افزار طراحی شده اند را کنار یکدیگر بگذارید تفاوت کیفیت آن ها برای شما نیز مشهود خواهد بود. در نهایت زمانی که کارهای چاپی مختلف را مورد بررسی قرار می دهید، به نوع خروجی آن ها دقت نمایید و اشکالاتی که در خروجی بیت مپ مشاهده می شود را مد نظر بگیرید. این کار باعث می شود در طراحی های خود کمتر به مشکلاتی چون کاهش وضوح نوشته ها برخورد نمایید.

تعداد رنگ های کار چاپی

یکی دیگر از موارد مهمی که در آنالیز یک کار چاپی صورت می گیرد بررسی تعداد رنگ های به کار رفته در چاپ می باشد. این کار باعث می شود به نوع چاپ پی ببرید و دریابید اگر از نوع چاپی دیگری با تعداد رنگ های متفاومتی استفاده می شد کیفیت چاپی می توانست به مراتب بهتر باشد. به طور نمونه در بسیاری از چاپ ها رنگ های خاصی مشاهده می نمایید که به رنگ پنجم نیز معروف می باشند. این رنگ ها در چاپ های چهار رنگ چندان با کیفیت و زیبا نمی شوند اما با استفاده از چاپ پنج رنگ می توانند یک کیفیت بالا از چاپ را عرضه نمایند.

شیوه و روش های چاپ

در بررسی های انجام شده روی کارهای چاپی می توان به نکته دیگری نیز پی برد و آن هم روش و شیوه چاپ می باشد. این مورد خود به عوامل زیادی وابسته می باشد که عبارتند از:

  1. جنس کار چاپی (کاغذ، مقوا، PVC، فلز، چوب و …)
  2. کیفیت جنس چاپی (دقت ترام ها و وضعیت چاپی)
  3. شکل ظاهری جنس چاپی (ورق، قوطی و … )
  4. تیراژ آن ها (تعداد نسخه های چاپی)
  5. و …

جنس کار چاپی یکی از ملاک هایی است که در یافتن شیوه چاپی می تواند کمک کننده باشد. به طور نمونه کارهای کاغذی و مقوایی غالبا مربوط به چاپ افست می باشند. البته کیفیت کار چاپی نیز بسیار تعیین کننده می باشد و به طور کلی کارهایی که از کیفیت ترام  lpi 150  پایین تر می باشند در چاپ افست جای نمی گیرند. یکی دیگر از نمونه های کارهای چاپی، چاپ بر روی پلاستیک هایی می باشد که در تولید پفک، چیپس، بستنی و … مورد استفاده قرار می گیرند. این چاپ ها که دارای کیفیت ۱۲۰ تا ۲۰۰ lpi می باشند در تیراز بسیار بالا انجام می گیرند و اغلب با یکی از روش های چاپ هلیو یا فلکسو انجام می گیرند.

چاپ های هلیو و فلکسو تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند، اما چاپ هلیو کمی دقیق تر و به طور معمول با کیفیت تر از چاپ فلکسو می باشد و با توجه به کار چاپی که مورد ارزیاب یقرار می دهید می توانید از این ملاک نیز در تشخیص نوع چاپ آن استفاده نمایید. تفاوت دیگری که در این دو چاپ مشهود است به کمک ذره بین ممکن می شود. در واقع در چاپ فلکسو به دلیل استفاده از کلیشه های برجسته، در بخش های مختلفی از چاپ خط نازکی مشاهده می شود و این یکی از راه های تشخیص چاپ فلکسو می باشد.

انواع چاپ های دیگر

همانطور که در جریان می باشید شیوه های زیادی برای چاپ وجود دارد که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند. و هر یک تفاوت هایی با یکدیگر دارند که تشخیص آن ها را برای آنالیزگران صنعت چاپ و کارهای چاپی ممکن نموده است. معروف ترین و کاربردی ترین چاپ هایی که بیش از سایر چاپ ها محبوب می باشند و مورد استفاده قرار می گیرند عبارنتد از:

  1. چاپ فلکسو
  2. چاپ هلیو
  3. چاپ افست
  4. چاپ دیجیتال
  5. چاپ سیلک
  6. چاپ تامپو
  7. چاپ ترافارد
  8. چاپ استنسیل
  9. و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *